Hoe het begon

TRANSPARENT Wat vroeger eens een appelboomgaard was werd na de ramp van 1953 een camping, veelal nog tussen de oude appelbomen van het soort Transparent. Deze boogaerd was eigendom van de familie De Ruiter, een groot boerengezin wat op deze manier de eindjes aan elkaar probeerde te knopen. Een grote zwarte schuur, die op moment van overname in december 2002 er nog steeds stond, deed dienst als 'ontvangzaal' maar ook als receptie, keuken, winkel, cafe en woonkamer. Op de hooizolder sliepen de jongens van het gezin.

in vroeger dagen

was het namelijk heel normaal je eigen huis te verhuren aan ' de rijke mensen uut de stad' en zelf in een caravan of schuurtje te slapen in de zomer. Dit bracht dan toch weer wat extra geld in het laatje. 

In die tijd waren er nog niet zo veel toeristen want het was ook nog een hele reis om in Renesse te komen met de pont van Anna Jacobapolder naar Zijpe (nabij Bruinisse) en dan nog naar Renesse zelf.
De overtocht in die dagen met een auto kostte rond de 5 gulden! en dat was dus niet voor iedereen weggelegd. 

Naarmate de bereikbaarheid van Schouwen-Duiveland verbeterde wisten de toeristen ook Renesse beter te vinden.
Camping Transparent veranderde ook langzaam mee....steeds meer appelbomen verdwenen om plaats te maken voor de stacaravans, compleet van hout nog in die tijd. De huisjes bestemd voor de appelplukkers veranderden in te huren vakantie huisjes, zonder stromend water of elektra.                                    

Het grootste vermaak in die tijd was de jaarlijkse Zeskamp op de camping, compleet met spijkerpoepen en koekhappen. 

Arjaon en Bien de Ruiter

deden alles zelf met behulp van dochters en zonen, later kwam er een frituur aan huis. In het oude huis, waarin wij ook nog hebben gewoond, zat het uitgifte loket nog in de bijkeuken. Het ' klompenkot' was tevens de doorgang naar de receptie! Jarenlang heeft Arjaon nog een lapje grond bewerkt wat bij de camping hoorde en kregen we boontjes en verse sla.

Zoon Andre met vrouw nam de camping over, maar de ouwelui kwamen nog wel bijna dagelijks een kijkje nemen. Jarenlang stonden er 's winters paarden op het tentenveld en als de kampeerders in het voorjaar weer terug kwamen moest er eerst paardenmest geschept worden!

Deze dierenliefde kreeg ook gestalte op de camping in de vorm van een dierenwei met kipjes en geiten, er was zelfs een voiliere maar wel op caravanonderstel!   
Geloof het of niet…. een vogelliefhebber heeft deze met vogels en al aangepikt en meegenomen. 

Het zal u niet verbazen dat er op de hanen wel eens geschoten is door een campinggast uit de stad, iets te natuurlijk zo'n haan onder je raam om 4 uur in de morgen.

Ook kwam er een grote kantine 't Lantaarntje, waar grote feesten en bingo's werden er gehouden. Waarbij het zo bont werd dat de campingbaas met z'n klompen door de vloer is gegaan.
Een grote supermarkt heeft er jaren gestaan. Deze is in 2002 gesloopt.

Het kampeerveld

zoals het nu nog is werd gepacht bij de buurman (opa Braber) en werd daarom ook niet voorzien van voorzieningen en bebouwing. Dit veld bood maar aan 30 plaatsen stroom en er waren diverse tappunten voor water.

Reserveren kon niet en je reed dus op goed geluk of er nog plaats was. Bij aankomst kreeg je een houten paaltje met een nummer en waar je dat in de grond sloeg: dat was je plaatsje, voor zolang als jij het wilde.
Met Pinksteren was de wachtrij soms tot ver in de straat.

notaris

In december 2001, kregen we bij de notaris een grote bos sleutels en toen mochten wij aan de slag als campingboer. Al in het najaar van 2001 werd er voorzichtig over de aankoop nagedacht en een nieuwe naam was snel verzonnen; met de zonnebloemen in de achtertuin en al die kleine kronkelige paadjes op de camping -waar wij zelf steeds de weg kwijtraakten-, voelde het als een echt dorpje.

Camping 't Zonnedorp !

Het toenmalige beheerdersechtpaar Klaas en Janny van Diermen is gelukkig nog tot 2004 aangebleven.
We hebben veel van hun geleerd. We zijn blij ze nog regelmatig te mogen begroeten want na 16 jaar beheerder is het toch ook een beetje hun camping geworden.
En niet te vergeten onze Ad- Der Ad, al meer dan 30 jaar werkzaam op de camping, zonder Ad geen camping !!

En zo met z'n 3-tjes hebben we al heel wat veranderd en vernieuwd.

Fotoalbum