Proeven

Zoals het bij ons in de keuken hangt : 'Goed Zeeuws, Goed Rond', want dat er heel wat Zeeuwse lekkernijen zijn, dat weten we hier goed!

Mosselen

Als dochter van een mosselvisser moet ik hier natuurlijk mee beginnen. Als kleutertjes leerden mijn zusje en ik al het volgende opzegrijmpje ;

Mossels koken, mossels bakken, mossels in 't zuur! 
Aoltied lekker, aoltied lekker. Lekker en nie duur!

Er zijn verschillende soorten mosselen; bodem- en hangcultuur.
Bij Proef Zeeland kunt u zelf verse mosselen kopen. Tips voor klaarmaken zijn gratis af te halen bij de receptie.
Lekker dichtbij mosselen gaan eten? Dan is restaurant Zeerust dichtbij, vlak onder het duin.

Krukels mit krentenbrood

Traditie getrouw werd er met Pasen na de kerk en de koffie, een borreltje gedaan met krukels en krentenbrood, dik besmeerd met echte boter. Deze 'ali kruiken' kun je halen bij de betere vishandel. Ze worden na het koken met een speld uit hun huisje gehaald en dan gegeten.

Paling

Bij Visserijbedrijf Van den Hoek op Moriaanshoofd verkopen ze paling; verse of gerookt, het kan allebei. Als Gerrie aan het roken is ruik je het al van verre en Vera staat in de winkel waar je de heerlijke paling kunt kopen!
Maar pas op! eet je vingers dr nie bie op, niks lekkerder dan versgerookte paling die nog net een bitje waerm is.

Gelijk een mooie kans om Plan Tureluur eens te bekijken vanaf de uitkijktoren. 
Palingbrood is ook echt iets van Schouwen-Duiveland, het ziet er uit als worstenbrood maar opgelet: dit broodje eet je overdwars omdat de graat er nog in zit!!

Bolus 

Deze zoete lekkernij voor de Zeeuwen bestaat uit wit brood deeg - bruune suuker - kaneel en een vleugje liefde voor t zeeuwse land! Een bolus moet je natuurlijk proeven als je in Zeeland bent. Hiervoor kun je bij de bakkers op het eiland terecht. 

Wijn

Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor heeft een prachtige winkel en een proeflokaal waar je heerlijke wijnen kunt proeven en kopen. De Kleine Schorre levert bijvoorbeeld de huiswijn van de KLM. Echt een goeie tip als cadeau, maar ook lekker bij de mossels!

Oosterschelde Kreeft

Een ware delicatesse en ondanks de prijs absoluut het proberen waard. Nog nooit zelf kreeft klaargemaakt ?
Geen punt, bij Grandcafe Helder in Renesse, kun je ze eten zoals het hoort:  gekookt met sju van roomboter.  

Probeer het kreeftmenu van Auberge Maritime eens in Zierikzee. Waar de kreeftenvissers ze zo van boord aan de wal brengen op je bord!
Verser kan niet.
Zelf verse kreeft kopen, en ook weten waar en hoe ze gevangen worden? Rij even langs visserijbedrijf Van den Hoek op Moriaanshoofd en je weet het.

Let op: kreeft mag alleen van 29 maart tot en met 15 juli bevist worden.

Tips voor lekker eten

koffie - gebak - lunch - ijs

Ijssalon Jumbo met de altijd goedlachse Petra achter de balie. Of wacht..wat hoor ik?
De ijscobel op de camping. Een superleuk autootje brengt de ijsjes gewoon op je plekje, da's pas vakantie!!

Lunchroom Dorpsplein, de sfeer alleen al! En dan de lekkere broodjes...favoriet bij ons is de oranje soep met feta, mmmmm......

Wine and Foodbar Brut van Renesse, in de serre op de grote bank voor de grote lunchtrek of koffie met chocoladetaart.

 

Fotoalbum